12 Mayıs 2010 Çarşamba


Balıkesirli ünlü işadamı Erhan Ortaköylü, grizu patlaması sonucu 17 işçinin öldüğü maden ocağının yeniden işletmeye açılaca- ğını, ölenlerin yakınlarına ise kurulacak vakıf aracılığıyla bir ömür boyu sahip çıkılacağını söyledi.
Aynı ocakta dört yıl önce yaşanan ve yine çok sayıda madencinin yaşamını yitirdiği olayı hatırlatan Ortaköylü, "Üst üste çok ağır yara aldık. Birini kapattık. İkincisini tedavi etmemiz için çok çalışmamız lazım. Böylesine bir ortamda, 'Ben madeni kapattım gidiyorum, başınızın çaresine bakın' deme lüksüne sahip değilim" ifadesini kullandı.
Madenlerde yaşanan kazaları PKK saldırılarına benzeten Ortaköylü, "Siz en iyi önlemi alıyorsunuz ama, grizunun nereden nasıl vuracağı belli olmuyor. Ben bu illeti bölücü terör örgütü PKK'nın kalleş saldırılarına benzetiyorum" dedi.
Ortaköylü, kaza ile ilgili hukuksal sorunlar bitmeden madenciliği bırakmayacağını da vurguladı.

BALIKESİR'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de grizu faciası sonrası 17 işçinin öldüğü maden ocağının yeniden işletmeye açılması için düğmeye basıldı.
ŞENTAŞ Madencilik sahiplerinden Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü, 23 Şubat'ta yaşanan grizu faicasında yaşamını yitiren işçilerin geride bıraktığı aile fertleriyle mağdur olan çalışanlara geçmişte olduğu gibi bugünde sahip çıkılacağının sözünü verirken, maden ocağını yeniden işletmeye açmak için gerekli çalışmaların başlatıldığını bildirdi.
Ortaköylü, ajans10.com muhabirine yaptığı açıklamada, kazanın acısı ve üzüntüsünü en derin şekilde hissetmeye devam ettiklerini belirterek, "Acıları dindirmek, yaraları sarmak için de çok çalışmamız gerekiyor" dedi.
Grizu faciası yaşamını yitiren işçilerin geride kalan aile fertleriyle mağdur olan madencilerin yaralarının sarılması yolunda çok hızlı hareket ettiklerini anlatan Ortaköylü, şunları kaydetti:
"Devletimize ve milletimize karşı olan yükümlülüklerimizi yerine getirmek amacıyla titiz ve duyarlı bir çalışma içerisindeyiz. Elem cerici kazada yitirdiğimiz arkadaşlarımızın geride kalan aileleri ve özellikle de çocukları bizim için çok önemlidir. Onların yaşamları yanında çocukların da eğitimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri amacıyla bazı projelerimizi uygulamaya geçirmeye karar verdik. Bunların başında Vakıf projesi geliyor. Tamamen bu evlatlarımıza yönelik faaliyet göstermediğini hedeflediğimiz vakıf, ocak gelirleriyle ayakta kalacak, o işletmelerin başına kim gelirse gelsin hizmetlerini sürdürecek. Ocak mağduru madencilerimizin geride bıraktıkları aileleri ve çocukları Şentaş şirketinin bir bireyi olarak korunup kollanacak. Şirketimizin birer ortağı gibi hayatlarını sürdürecekler."
MAYIS AYI SONU AÇILACAK
Ortaköylü, Dursunbey'de işletmeciliğini yaptıkları 3 maden ocağında da işçi sağlığı ve güvenliği noktasında dünyanın her ülkesinde işletilen madenlerdeki önlemlerin alındığını, bu amaçla kullanılan malzemelerin yurtdışından getirilerek monte edildiğini ve alanında uzman isimlerin bu alanda görev yaptıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İki yıl önce de bir grizu faciası yaşadık. Ardından konusunun uzmanı isimlerin ve yetkili merciilerin önerileri doğltusunda gereken her önlemi aldık. Her türlü önmeli alarak ocağı çalıştırdığımızı düşünüyorduk ama öyle olmadığını tanrı bize birkez daha gösterdi. Dileğimiz bu tür faciaların yaşanmaması. Zonguldak'taki Karaelmas Üniversitesi ile işbirliğine gitti. Türkiye'nin kömür üretimiyle ilgili en büyük işletmesi olan Türkiye Taş Kömür İşletmeleri'nden (TTKİ) en üst düzeydeki 3 ismi transfer ederek bünyemize kattık. TTKİ'nin Zonguldak işletmesindeki üretim başmühendisi Rıza Özdemir'i, Odaköy'deki işletmemize genel müdür olarak getirdik. İş ve İşçi Güvenliği konusunda A sınıfı belge sahibi olan Selim Özbudak ile havalandırma ve üretim sorumluluğunda en tecrübeli isimlerden biri olarak görülen Adem Çobanoğlu'nu da kadromuza kattık. Şimdi bu arkadaşlarımızın görüşleri, bilimsel veriler ışığında maden ocağının yeniden işletmeye açılması yolundaki çalışmalar sürdürülüyor. mayıs ayı sonunda üretime başlamayı hedefliyoruz."
"BIRAKTIM DEME LÜKSÜNE SAHİP DEĞİLİM"
İlçede işlettiği maden ocakları ve şirket bünyesinde çalıştırdığı yüzlerce vatandaşla Dursenbey ekonomisini ayakta tutan isimlerin başında gelen Erhan Ortaköylü'nün, sahibi olduğu maden ocağında 2 yılda 2. kez yaşanan grizu faciasının ardından maden işletmeciliğini bırakabileceği görüşleri dile getirilmişti. Bu ise ilçe halkı arasında kaygıyla karşılanmıştı. Ortaköylü, ajans10.com muhabirinin bu konudaki sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Üst üste çok ağır yara aldık. İki yıl önce yaşadığımız grizu faciasında birçok arkadışımızı kaybettik. Tam onun yaralarını sardık, kapattık diye düşündüğümüz bir arda ikincisi geldi. Bu son yarayı kapatmamız için çok çalışmamız gerekiyor. Böyle bir durumla karşı karşıya iken 'Ben madene kapattım, gidiyorum' deme gibi bir lükse sahip değiliz. Ayrıca bu son olayın hukuksal anlamdaki sorunları bitmeden, sonuçları açıklanmadan, yani kim suçlu, kim değil anlamında bir hukuki boyutu kapanmadan madenciliği asla bırakmayı düşünmüyorum."

0 yorum:

Yorum Gönder